Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

-Γιατί το νοσοκομείο ονομάστηκε « ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΕΜΠΗ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΗ»;

-Καταρχάς ονομάστηκε ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ από τον ιδρυτή και δώρητη του νοσοκομείου κ.Καραμανδάνη ο οποίος επέλεξε να χτίσει ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στη μνήμη του γιού του που πέθανε μωρό ακόμα από παιδική ασθένεια. Επειδή το μωρό ηταν αβάφτιστο χρησιμοποιήθηκε η ονομασία «ΜΠΕΜΠΗΣ».


-Πότε χτίστηκε και λειτούργησε το νοσοκομείο;

-Χτίστηκε το 1938 και άρχισε να λειτουργεί το 1940.


-Πότε σταμάτησε να λειτουργεί;

-Το 1988.


-Μπορείτε να μας δώσετε πληροφορίες για την αρχιτεκτονική του κτηρίου;

-Το κτήριο δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η όψη προς τη μεριά της θάλασσας είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτήν προς την οδό Κυρίλλου (πλευρά κύριας εισόδου). Επιπλέον από τη μεριά της θάλασσας η όψη έχει τρείς ορόφους(ισόγειο, 1ος όροφος, 2ος όροφος), ενώ από τη μεριά της κύριας εισόδου δύο ορόφους(ισόγειο, 1ος όροφος). Ακόμη υπάρχει και μια ακόμη είσοδος αριστερά της κύριας που οδηγεί στον αύλειο χώρο.


-Τι ξέρετε για το εκκλησάκι στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου;

-Είναι η εκκλησία του Αγ.Στυλιανού, προστάτη των παιδιών, η οποία χτίστηκε μεταγενέστερα και λειτουργεί μόνο μια φορά το χρόνο, στις 26 Νοεμβρίου, του Αγίου Στυλιανού.


-Ο χώρος σήμερα φαίνεται εγκαταλελειμμένος. Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια πρόταση για τη μελλοντική αξιοποίηση τού;

-Για ουσιαστική αξιοποίηση του χώρου δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση, ωστόσο για το άμεσο μέλλον προορίζεται για την αποθήκευση τμήματος του αρχειοθετημένου υλικού του νέου Καραμανδάνειου νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: